Over niezen, allergie en chocolade

Ken je ze ook, van die mensen die altijd één, twee of drie keer moeten niezen als ze een stukje chocolade eten? Ik ken er een paar, en ik vind het een bijzonder interessant fenomeen. Deze mensen lijken niet allergisch voor chocolade, want qua reactie blijft het meestal bij die paar keer niezen en er is geen sprake van huiduitslag, loopneus, benauwdheid of andere typische allergische reacties. Eet die persoon een paar dagen later weer wat chocolade, dan wordt er wederom geniest.

Het zal wel beroepsdeformatie zijn, maar ik ben toch maar ‘de literatuur ingedoken’ om uit te zoeken hoe het zit. En ik kan je vertellen: dat viel nog niet mee. Natuurlijk levert googelen wel een aantal hits, die in ieder geval bevestigen dat het een veelvuldig voorkomend fenomeen is. Ook wordt op een aantal blogs de link gelegd met ‘photic sneezing’, het fenomeen waarbij mensen moeten niezen als ze in fel (zon)licht kijken. Mogelijk zou het eten van cacao of chocolade eenzelfde prikkeling tot gevolg hebben. In de wetenschappelijke literatuur (databanken zoals Pubmed) is overigens geen enkel bewijs voor deze theorie te vinden. Wel wordt beschreven deze niesreflex (door zonlicht) mogelijk toe te schrijven is aan een soort foutje in de signaaloverdracht in de hersenen, die erfelijk lijkt te zijn en bij ongeveer een kwart van de mensen voor komt. Theoretisch zou het kunnen dat cacao eenzelfde soort effect kan hebben, maar echt weten doen we het niet.

Dus… allergie voor chocolade??
• Niet aannemelijk als je alleen een paar keer moet niezen na het eten van een stukje chocolade.
• Een echte allergie (aantoonbare immunologische reactie op een allergeen/eiwit) voor cacao kan, maar is vrij zeldzaam. Veel vaker zal bij een allergische reactie na het eten van chocolade sprake zijn van een allergie voor koemelkeiwit (melkchocolade, witte chocolade) of voor pinda’s of noten. Let op! Alle rocky road varianten van BeRocky bevatten noten. Soja-allergie zou ook nog kunnen, aangezien heel veel chocoladeproducenten wat sojalecithine toevoegen tijdens het productieproces. Lecithine is een vet, geen eiwit, maar sporen van sojaeiwit kunnen aanwezig zijn (ook in de rocky road van BeRocky).
• Mensen met een contactallergie voor nikkel zouden ook een allergische reactie op chocolade kunnen krijgen, omdat cacao een relatief hoog nikkelgehalte heeft.
• Bij sommige mensen die aan migraine lijden is chocolade een trigger die een ernstige hoofdpijnaanval kan veroorzaken.

Gelukkig kunnen de meeste mensen met een gerust hart af en toe een stukje rocky road chocolade van BeRocky eten!