About BeRocky

About the company
BeRocky is een klein bedrijf met als belangrijkste activiteit de ambachtelijke productie van rocky road chocolade. Rocky road is een van oorsprong Australische lekkernij, met als basis chocolade, marshmallows, noten en gedroogd fruit.
Ik maakte voor het eerst kennis met rocky road tijdens een road trip langs de Great ocean road in Victoria, Australië. In de zomervakantie van 2012 was ik daar op vakantie met mijn lief. We hadden een auto gehuurd om over die beroemde, oogverblindend mooie kustweg te rijden. We waren in Port Fairy en hadden in de Lonely planet gelezen over een mooi koffietentje. Dus wij naar Rebecca’s café. Bleek dat ze daar ook veel snoep verkochten, joehoe, walhalla!! Ik zag een emmertje met grote brokken chocolade met van alles er in, en het heette Rocky Road. We twijfelden nog, want het was eigenlijk belachelijk duur. Maar ja, alles in Australië was op dat moment belachelijk duur, en het zag er toch wel heel apart en lekker uit. Al rijdend in de auto proefden we onze eerste brok Rocky Road. Ik kan je vertellen, dat is niet de beste plek! Zo lekker dat je vergeet op het verkeer te letten en zelfs om naar die schitterende uitzichten te kijken! Bovendien gigabrokken die onmogelijk in een keer in je mond passen waardoor je er chocoladevingers aan over houdt. Maar oh wat was het lekker, wat een ontdekking.
Terug in Nederland begon ik te experimenteren met het zelf bereiden van rocky road. Iedereen in mijn omgeving mocht meegenieten, en bijna iedereen vond het heerlijk! Collega’s trakteren op rocky road chocolade tijdens verjaardagen was een goede testcase. Zelfs mensen die eigenlijk niet zo van chocolade houden zijn fan. En in het najaar van 2014 dacht ik ‘doe eens gek, waarom ook niet’ en ben ik de plannen voor dit bedrijf gaan uitwerken. Sinds januari 2015 is BeRocky als onderneming gestart. Vooralsnog ben ik als eigenaar de enige medewerker van BeRocky (maar wel één met veel lieve helpers).

Dorien Voskuil
oprichter en eigenaar van BeRocky

About the owner
Ik ben Dorien Voskuil, geboren in 1967, opgegroeid in Noord-Holland en al heel veel jaren woonachtig in het mooie, ruige, dorpse, industriële en tegenwoordig oh zo hippe Amsterdam-noord. Naast oprichter en eigenaar van BeRocky werk ik als docent en onderzoeker bij de Haagse Hogeschool, opleiding Voeding & Diëtetiek. Ik ben opgeleid als diëtist (Hogeschool van Amsterdam) en als voedingskundige en epidemioloog (Wageningen Universiteit).
Ik hou erg van genieten. Ik geniet van goed gezelschap, een lange wandeling, op de bank hangen met m’n lief, lekker dansen, een goede yogales. Ik hou van iets nieuws leren en ik hou er van om anderen iets te leren. Ik ben gek op drop, avocado, mayonaise, sapjes en sinds een paar jaar op rocky road.
Ik vind het een uitdaging om Nederland kennis te laten maken met rocky road. Om goede grondstoffen te zoeken, nieuwe varianten te ontwikkelen, en daar zo veel mogelijk mensen van mee laten genieten. Ik hecht belang aan eerlijke informatie. Door mijn blog deel ik mijn ervaring en kennis als chocolade-ondernemer. Ik doe niet geheimzinnig over de ingrediënten en calorieën in rocky road en de effecten op je gezondheid. Op de info-pagina is het allemaal te vinden.

About the history of rocky road
Als je op internet een zoektocht opzet naar de oorsprong van rocky road dan leiden de wegen naar de Verenigde Staten en naar Australië.
Op Amerikaanse websites wordt geschreven over rocky road als nagerecht, meestal in de vorm van ijs. Volgens deze verhalen is rocky road ontstaan in 1929. Dit is het jaar van de ‘grote depressie’, de vorige grote beurs crash. William Dreyer, ijscoman, en Joseph Edy, snoepfabrikant, waren als duo de ontdekkers van het nog steeds populaire Amerikaanse toetje ‘rocky road ice cream’. Zij mengden chocolade ijs met fijngehakte geroosterde amandelen en in stukjes geknipte marshmallows. In een slimme marketing campagne beschreven de mannen de moeilijke tijden waarin mensen verkeerden door de crisis (rocky road), en hoe dit heerlijke toetje verlichting zou kunnen brengen. (bron: https:\\bluejayblog.wordpress.com; Happy Rocky Road Day, posted on June 2, 2014)
Maar de geschiedenis van rocky road gaat verder terug dan de Amerikaanse. De Australische geschiedenis gaat terug tot 1853 en is wat schimmiger. In die tijden arriveerden alle voedingsmiddelen in Australië na een lange reis over zee. Dit ging ernstig ten koste van de kwaliteit, en ook chocolade en ander snoepgoed was dan niet meer van al te beste kwaliteit. Uitgekookte zakenmannen vermengden de derderangs chocolade met noten en andere opvulling zoals marshmallows. Ze verkochten het in de afgelegen gebieden van de goudmijnen rond Melbourne, Victoria. De mijnwerkers hadden genoeg geld te besteden en bovendien geen hoge culinaire standaarden, en werden zodoende gewillige afnemers. De naam schijnt te verwijzen naar de -letterlijk en figuurlijk- moeilijk begaanbare wegen die de mijnwerkers en verkopers moesten afleggen.