Over chocolade maken in Amsterdam Noord

Wie ben ik eigenlijk om te denken dat ik een chocoladebedrijf kan runnen en er nog succesvol in zal zijn ook? Nou, ik ben ik! Ik weet het nodige van voeding, ik ben een goede onderzoeker, ik heb ideeën, ik durf het aan. Mijn beeld van hoe dit bedrijf er over 2-3 jaar uit kan zien is scherp, de eerste paar stappen zijn gezet en ik heb een aantal mijlpalen op de kaart gemarkeerd. Ik ben op reis en laat me verrassen door wat er op mijn pad komt.

In Amsterdam Noord
Een paar weken geleden schreef ik mij in voor een workshop chocolade maken, bij de Chocolate Makers, een klein bedrijf in Amsterdam Noord. Mijn dierbare Amsterdam Noord, met zijn ruige industriële erfgoed en z’n landelijke, dorpse karakter. Toen ik er 25 jaar geleden voor het eerst woonde, zag je in ‘woonruimte gezocht’-advertenties bijna standaard de opmerking ‘overal, behalve in Noord’. Tegenwoordig is Noord hip-and-happening, en ik woon op het mooiste plekje. Als je dat denkt ben je een gelukkig mens, toch? In dit levendige Noord heeft zich dus een paar jaar geleden een chocoladefabriek gevestigd. Bij Chocolate Makers halen ze hun cacao rechtstreeks bij de boeren in Congo en de Dominicaanse republiek en maken er zelf mooie, biologische chocoladerepen van. Ambacht en kwaliteit staan centraal.

De Chocolate Makers
Ik kwam op een regenachtige middag aan bij een loods op een rommelig bedrijventerrein. Een ieniemienie naambordje bij de deur vertelde mij dat ik aan het juiste adres was. Toen de deur open ging werd ik verwelkomd door chocoladegeur en het vriendelijke gezicht van Sofieke. In een kleine groep van passionates en geïnteresseerden kregen we uitleg over cacaoteelt en chocoladeproductie, en het bean-to-bar concept van de Chocolate Makers. Natuurlijk stonden de verschillende varianten chocolade voor ons klaar om te proeven en vergelijken. Geweldig om te zien hoe Chocolate Makers klein begonnen is, met een productielijn van tweedehands en zelfs antieke, bij elkaar gescharrelde machines. In de loop van tijd uitgebreid met spiksplinternieuwe taylormade machines en eigenhandig in elkaar geknutselde apparaten. En de liefde voor pure, in de zin van eerlijke, chocolade. Beide eigenaren lopen de verschillende vertrekken in en uit en lichten de productie desgewenst nog wat nader toe middels een demonstratie. Mooie introductie in de wereld van chocolade!