Rocky Road - Harmony Chocolade

Over chocolade tempereren

Hoe gek is dat eigenlijk, dat je een chocoladebedrijf gaat starten en zo weinig van chocolade weet dat je nog nooit van tempereren hebt gehoord? Dat ik het woord tempereren niet kende is misschien niet zo heel gek als je bedenkt dat ik niet van nature een passionate chocolate lover ben, en ook niet opgeleid ben als patissier of chocolatier. Inmiddels weet ik het nodige van tempereren…. waarom het moet en hoe je het doet.

Tempereerblunder
Een paar dagen voor de workshop bij de Chocolate makers (zie blog november 2014) beging ik mijn eerste blunder als chocolade producent. Ik had weer een schaal rocky road bereid op de voor mij gebruikelijke wijze: chocolade smelten in een pannetje op een heeeeel laag vuurtje, overige ingrediënten erbij mengen, in een bakvorm gieten en in de koelkast afharden. ’s Middags sneed ik het eerste blok als presentje voor vriendin Esmee die wel een cadeautje kon gebruiken. Dat blok zag er best prima uit en Esmee was er blij mee. Toen ik de volgende dag nog wat brokken afsneed viel het spul al brokkelend en kruimelend uit elkaar. Het zag er niet uit, mat uitgeslagen en korrelig als uitgedroogde Bros. Esmee, sorry dat ik je toen onwetend mijn allereerste misbaksel cadeau deed! Het was wel een opluchting dat zelfs deze rocky road van één van je kleine meiskes toch het cijfer 20 op een schaal van 1-10 kreeg! Ik ondervond weer aan den lijve dat de beste manier om te leren is af en toe fouten maken. Niet getempereerde chocolade kan je rocky road totaal verwoesten.

Knakken en glanzen
Tijdens het tempereren kristalliseert de cacaoboter in de chocolade. Als dit op de juiste manier gebeurt zal de chocolade als het hard geworden is mooi glanzen en precies de goede knak geven bij het afbreken van een stuk chocolade. En ook al breken we rocky road niet in stukken (we snijden het in net te grote brokken), willen we nog steeds graag dat de chocolade mooi glanst en goed smelt in de mond. Meer over tempereren in een volgend blogbericht.