BeRocky - Stardom

Over witte chocolade die geen chocolade is, of toch wel?

Ik was nooit een grote chocolade eter, en witte chocola kwam er bij mij helemaal niet in. Het smaakte mij veel te zoet en ik vond dat het maar weinig met chocolade te maken had. In de voorbereidingsfase van het opzetten van BeRocky liep ik tegen wat witte rocky road recepten aan, maar ik wilde er eigenlijk niet aan. Mijn zus Lydia, die ook geen witte chocola lust, had al eens witte rocky road voor haar vrienden gemaakt en die viel zeker bij hen in de smaak. Dus ik experimenteerde met witty rocky road, en ik ben verkocht!

Stardom

Daar is meteen de verklaring waarom ik de witte rocky road Stardom heb genoemd. Deze verdient de sterrenstatus! Echt zo lekker! Onlangs liet ik een aantal vrienden op mijn sportclub kennismaken met mijn witte Rocky road to Stardom. De standaard reactie als ik iemand rocky road laat proeven is: “Hmmmmmm! Wat lekker, wat is het, wat zit er in?”. Zo ook bij deze witte variant. Natuurlijk waren er ook enkele initiële weigeraars (‘ik lust geen witte chocola’), maar ook die waren direct om. Mijn opsomming van de grondstoffen ‘witte chocola, noten, gedroogd fruit, marshmallows en kokos’ resulteerde in twee soorten reacties. De ene was ‘kokos?? maar ik hou helemaal niet van kokos!’. Leuk om mensen op die manier te verrassen. De andere opmerking: “Maar Dorien, jij weet toch wel dat witte chocola helemaal geen chocola is?!”.

Chocolade of niet

Of witte chocolade wel chocolade mag heten verschillen de meningen. Omdat witte chocola alleen cacaoboter en geen cacaopoeder bevat, zou je kunnen stellen dat het dus geen chocolade is. Zowel de Nederlandse Warenwet (http://wetten.overheid.nl/BWBR0012958/geldigheidsdatum_18-07-2012) als de International Food Standards (http://www.codexalimentarius.org/; zoek: chocolate) beschrijven inderdaad dat de aanduiding ‘chocolade’ uitsluitend mag en moet worden gebezigd voor chocolade met in totaal ten minste 35% droge cacaobestanddelen, inclusief ten minste 18% cacaoboter en ten minste 14% vetvrije droge cacaobestanddelen. Witte chocolade mag je dus niet gewoon ‘chocolade’ noemen. De term ‘witte chocolade’ is echter wel degelijk wettelijk toegestaan. Sterker nog, in diezelfde Nederlandse Warenwet staat: “de aanduiding witte chocolade mag uitsluitend en moet worden gebezigd voor witte chocolade met: a. ten minste 20% cacaoboter; en b. ten minste 14% droge melkbestanddelen, inclusief ten minste 3,5% melkvet.”

Conclusie: witte chocolade is witte chocolade!