About (re)defining Rocky

Why did I choose to name my company ‘BeRocky’?

Of course ‘rocky’ refers to rocky road chocolate, my core business. The name of this traditional Australian chocolate treat is said to refer to the hard life of people in the gold mining business (in the 1850s). For some people however, their first association with ‘rocky’ is the movie series Rocky about the boxer Rocky Balboa (starring Sylvester Stallone). Rocky’s personality is one who overcomes obstacles to reach his goals.

If you look up ‘rocky’ in a dictionary, you may come up with definitions like:
– marked by obstacles or problems (like ‘the rocky road of life’ of Rocky and the miners)
– steadfast, stubborn, unyielding, insensitive
– wobbly, unstable, unsteady or shaky

So, being rocky can mean being difficult, stubborn and wobbly… Sounds a bit negative. That’s not what I am like . This is how I (re)define ‘be rocky’:

Take life as it comes, expect the road to be rocky at times, be firm if necessary, allow yourself to be unsteady sometimes, accept that some rocks cannot be moved, move around them, and… remember that rocks can be sculptured in the most beautiful works of art.

Suits my life philosophy and the way I hope to build this company.

Over niezen, allergie en chocolade

Ken je ze ook, van die mensen die altijd één, twee of drie keer moeten niezen als ze een stukje chocolade eten? Ik ken er een paar, en ik vind het een bijzonder interessant fenomeen. Deze mensen lijken niet allergisch voor chocolade, want qua reactie blijft het meestal bij die paar keer niezen en er is geen sprake van huiduitslag, loopneus, benauwdheid of andere typische allergische reacties. Eet die persoon een paar dagen later weer wat chocolade, dan wordt er wederom geniest.

Het zal wel beroepsdeformatie zijn, maar ik ben toch maar ‘de literatuur ingedoken’ om uit te zoeken hoe het zit. En ik kan je vertellen: dat viel nog niet mee. Natuurlijk levert googelen wel een aantal hits, die in ieder geval bevestigen dat het een veelvuldig voorkomend fenomeen is. Ook wordt op een aantal blogs de link gelegd met ‘photic sneezing’, het fenomeen waarbij mensen moeten niezen als ze in fel (zon)licht kijken. Mogelijk zou het eten van cacao of chocolade eenzelfde prikkeling tot gevolg hebben. In de wetenschappelijke literatuur (databanken zoals Pubmed) is overigens geen enkel bewijs voor deze theorie te vinden. Wel wordt beschreven deze niesreflex (door zonlicht) mogelijk toe te schrijven is aan een soort foutje in de signaaloverdracht in de hersenen, die erfelijk lijkt te zijn en bij ongeveer een kwart van de mensen voor komt. Theoretisch zou het kunnen dat cacao eenzelfde soort effect kan hebben, maar echt weten doen we het niet.

Dus… allergie voor chocolade??
• Niet aannemelijk als je alleen een paar keer moet niezen na het eten van een stukje chocolade.
• Een echte allergie (aantoonbare immunologische reactie op een allergeen/eiwit) voor cacao kan, maar is vrij zeldzaam. Veel vaker zal bij een allergische reactie na het eten van chocolade sprake zijn van een allergie voor koemelkeiwit (melkchocolade, witte chocolade) of voor pinda’s of noten. Let op! Alle rocky road varianten van BeRocky bevatten noten. Soja-allergie zou ook nog kunnen, aangezien heel veel chocoladeproducenten wat sojalecithine toevoegen tijdens het productieproces. Lecithine is een vet, geen eiwit, maar sporen van sojaeiwit kunnen aanwezig zijn (ook in de rocky road van BeRocky).
• Mensen met een contactallergie voor nikkel zouden ook een allergische reactie op chocolade kunnen krijgen, omdat cacao een relatief hoog nikkelgehalte heeft.
• Bij sommige mensen die aan migraine lijden is chocolade een trigger die een ernstige hoofdpijnaanval kan veroorzaken.

Gelukkig kunnen de meeste mensen met een gerust hart af en toe een stukje rocky road chocolade van BeRocky eten!

BeRocky - Stardom

Over witte chocolade die geen chocolade is, of toch wel?

Ik was nooit een grote chocolade eter, en witte chocola kwam er bij mij helemaal niet in. Het smaakte mij veel te zoet en ik vond dat het maar weinig met chocolade te maken had. In de voorbereidingsfase van het opzetten van BeRocky liep ik tegen wat witte rocky road recepten aan, maar ik wilde er eigenlijk niet aan. Mijn zus Lydia, die ook geen witte chocola lust, had al eens witte rocky road voor haar vrienden gemaakt en die viel zeker bij hen in de smaak. Dus ik experimenteerde met witty rocky road, en ik ben verkocht!

Lees meer

Rocky Road - Harmony Chocolade

Over chocolade tempereren

Hoe gek is dat eigenlijk, dat je een chocoladebedrijf gaat starten en zo weinig van chocolade weet dat je nog nooit van tempereren hebt gehoord? Dat ik het woord tempereren niet kende is misschien niet zo heel gek als je bedenkt dat ik niet van nature een passionate chocolate lover ben, en ook niet opgeleid ben als patissier of chocolatier. Inmiddels weet ik het nodige van tempereren…. waarom het moet en hoe je het doet.
Lees meer

Over chocolade maken in Amsterdam Noord

Wie ben ik eigenlijk om te denken dat ik een chocoladebedrijf kan runnen en er nog succesvol in zal zijn ook? Nou, ik ben ik! Ik weet het nodige van voeding, ik ben een goede onderzoeker, ik heb ideeën, ik durf het aan. Mijn beeld van hoe dit bedrijf er over 2-3 jaar uit kan zien is scherp, de eerste paar stappen zijn gezet en ik heb een aantal mijlpalen op de kaart gemarkeerd. Ik ben op reis en laat me verrassen door wat er op mijn pad komt.
Lees meer